15.9.2010

Kysymyksiä: Internetissä olevien kuvien käyttäminen opetuksessa

Ensimmäisen luentopäivän lopuksi tuli esiin kysymys nettisivuilta löytyvän materiaalin käytöstä opetuksessa: Voiko opettaja vierailla opetuksen aikana taidemuseoiden nettisivuilla ja sisällyttää opetukseen sivujen kuvia taideteoksista? Kyllä, sivuja voi käyttää opetuksessa loukkaamatta tekijänoikeutta.

Kun opettaja heijastaa videotykillä teoksia tai valokuvia sisältäviä nettisivuja luokalle, hän saattaa sivuilla olevat teokset yleisön saataviin. Yleisölle saataviin saattaminen kuuluu tekijän yksinoikeuteen, mutta siihen on opetusta varten rajoitus: teoksen, joka on julkaistu, saa esittää julkisesti opetuksen yhteydessä (tekijänoikeuslaki 21§). Opetuksen yhteydessä esittämiseen ei tarvitse lupaa eikä siitä tarvitse maksaa tekijälle korvausta. (Huomaa kuitenkin, että 21§ ei koske elokuvateoksia.)

Kuvattu tilanne on opettajan osalta esittämistä ja nettisivujen ylläpitäjän osalta välittämistä. Esittämiseen kuuluu, että yleisö on välittömästi läsnä esitystilanteessa. Välittäminen käsittää kaikki teoksen käyttömuodot, joissa teos tai valokuva lähetetään johtimitse tai langattomasti eri paikasta kuin yleisö. Teokset ja valokuvat ovat kyllä tilanteessa eri paikassa kuin yleisö (museon nettisivuilla internetpalvelimella), mutta sivuja välittää nettisivun ylläpitäjä. Opettaja, joka heijastaa nettisivun videotykillä, esittää kuvat luokassa läsnä olevalle yleisölle.

Tilanne on erilainen, kun teoksesta tai valokuvasta valmistetaan kappale, esimerkiksi kopio omaan PowerPoint-esitykseen tai jaettavaan opetusmateriaaliin. Tähän liittyviin kysymyksiin saamme pian vastauksia teiltä, jotka valitsette vastattavaksenne tehtävän 1B.

1 kommentti:

  1. Opettajan oikeuksiin kuuluu nimenomaan julkaistun teoksen esittäminen. Internetissä olevat teokset ovat kuitenkin useimmiten vain julkistettuja, eivät julkaistuja, joten opettajan erityisoikeus ei taida niitä koskea. Toisaalta Kopiostonkin ohje sanoo, että esittäminen opetuksessa on ok. Ruotsissahan lakia on muutettu siten, että opettaja saa esittää myös julkistettuja teoksia, mutta Suomessa tilanne on minun tietojeni mukaan vielä epäselvä.

    VastaaPoista