13.10.2010

Kysymyksiä: Resepteistä ja neuleista

Maanmittariope Hanna ja Jere pohtivat blogeissaan reseptien ja neuleiden tekijänoikeutta.

Kysymys reseptien tekijänoikeudesta ratkeaa pohtimalla mitä tekijänoikeus suojaa. Tekijänoikeus suojaa itsenäistä ja omaperäistä ilmaisua, eikä tieto sinänsä ole koskaan suojattu. Reseptit ovat käytännössä vain tietoa: ohje siitä miten tehdä tietynlainen ruoka. Reseptinkin voi kirjoittaa sellaiseen muotoon, että se on teos, mutta silti siitä ilmenevät ohjeet ruoan valmistukseen eivät ole teoksia. Ruoka-annos itsessään voi olla teos, jos se on niin omaperäinen, että kukaan muu ei olisi päätynyt samaan lopputulokseen. Pelkästään valitut ruoka-aineet eivät riitä, vaan ruoka-annoksen muodonkin tulee olla omaperäinen.

Emeritusprofessori Jukka Kemppinen on kirjoittanut blogissaan reseptien suojasta: http://kemppinen.blogspot.com/2006/01/resepti-on-suojaton.html

Taiteellisen teoksen ilmenemismuotoa ei ole rajattu, ja neuleetkin voivat olla teoksia. Koska kyse on käyttöesineistä, neuleiden teoskynnys on asetettu korkeaksi. Tekijänoikeusneuvosto toteaa mm. lausunnossa 2003:4 että "Käyttötaiteen tuotteille, kuten esimerkiksi huonekaluille ja vaatteille, on ominaista, että niiden muoto määräytyy pitkälti tuotteen käyttötarkoituksen mukaan. Mainitusta syystä johtuen tekijänoikeussuojan myöntämiselle käyttötaiteen tuotteille on suhtauduttu usein pidättyvästi." Tässä tapauksessa tekijänoikeusneuvosto piti artenomin suunnittelemia neuleita teoksina.

Käyttötaiteen esineet ylittävät teoskynnyksen helpoiten silloin, kun tietyllä muodolla ei ole merkitystä esineen käytön kannalta. Esimerkiksi villasukan kantapään neulominen tietyllä tavalla tuskin ylittää teoskynnyksen, mutta huivin kuosi on tekijänoikeusneuvoston lausunnossa 2008:9 katsottu teokseksi.

Jos käsityölehden ohjeen mukaisesti valmistettu tuote ylittää teoskynnyksen eli on itsenäinen ja omaperäinen, kuuluu kappaleen valmistaminen ja kappaleen saattaminen yleisön saataville tekijän yksinoikeuden piiriin. Yksityiseen käyttöön kuitenkin saa valmistaa muutaman kappaleen (kuten mm. tehtävässä 2A opimme), joten itselle ja lähipiirille neulominen ei ole tekijänoikeudellisestikaan ongelma. Itse tehdyn teoskappaleen myyminen tai valokuvaaminen nettiin vaatii teoksen tekijältä luvan.

Hannan linkkaamalla sivulla oli kysymys voiko BMW:n logon neuloa esimerkiksi lapasiin. Yrityksen logoja suojataan tavaramerkillä, jonka tarkoituksena on osoittaa tuotteen kaupallinen alkuperä. Tavaramerkin haltija voi puuttua tavaramerkin käyttöön ansiotoiminnassa. Niin kauan kuin itse neulottua merkkiä ei myydä tai käytetä muulla tavalla kaupallisesti, ei tavaramerkin haltija voi puuttua merkin käyttämiseen. Bemarilapasien tekeminen poikaystävälle on siis sallittua, mutta lapasia ei saa myydä eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti