29.9.2010

Huhuja tekijänoikeudesta: Kopiointi ehdottomasti kielletty

Oppikirjoissa esiintyy toisinaan merkintä ”Kopiointi ehdottomasti kielletty”.  Se voi aiheuttaa hämmennystä, sillä teoksen kopioiminen kokonaan yksityiseen käyttöön on lain mukaan sallittua ja sopimuslisenssi sallii julkaisujen osittaisen kopioinnin opetusta varten. Merkintä ei voi kumota sopimuslisenssin mukaista lupaa tai oikeutta ottaa kopioita yksityiseen käyttöön.

Sopimuslisenssin rajat on silti syytä pitää mielessä. Teksti on usein liitetty nimenomaan työ- ja harjoituskirjaan, jota ei ole sallittua kopioida sopimuslisenssin nojalla kuin ainoastaan hyvin rajatusti etäopetuksen yhteydessä. Oppilaat voivat merkinnästä huolimatta silti kopioida työ- ja harjoituskirjoja omaan yksityiseen käyttöönsä, kunhan kopiointi ei tapahdu opettajan johdolla.

Tekijällä on mahdollisuus kieltää teoksen valokopiointi sopimuslisenssin nojalla. Tätä mahdollisuutta ei usein nähdä tarpeellisena käyttää. Kieltäminen tapahtuu ilmoittamalla Kopiostolle, joka pitää kielloista listaa. Ajantasainen lista on nähtävillä Kopioston sivuilla: http://www.kopiosto.fi/kopiosto/teosten_kayttoluvat/valokopiointi/fi_FI/kopioinnin_kieltaminen/

On olemassa yksi verrattain uusi tapa estää teoksen kaikenlainen kopiointi. Oikeudenomistaja voi asettaa tehokkaan teknisen menetelmän teokseen estämään kopioinnin. Menetelmän kiertäminen on säädetty rikokseksi. Mikään tekninen menetelmä ei suojaa valokopioinnilta, mutta digitaalisiin aineistoihin niitä voi liittää, esimerkiksi tuleviin sähköisiin kirjoihin tai digitaalisiin televisiolähetyksiin.

1 kommentti:

  1. Tätä tuli joskus kouluaikoina itse ihmeteltyä, että mitä merkintä oikein tarkoittaa kun kopioita kuitenkin surutta otettiin.

    Kertokaa lisää tietoa ja huhuja tekijänoikeudesta, mietitään yhdessä onko tarinat totta vai tarua! :)

    VastaaPoista