11.10.2010

Vastaus kysymykseen 2C: Liikkuva kuva

Tätä kysyttiin

Kuvataiteen opettaja Mikko haluaa opettaa kuvakokoja ja kuvakulmia, sekä tarinan rakentumista leikkauksen avulla televisiosarjoissa. Hän haluaa käyttää oppilaita kiinnostavia sarjoja ja esittää otteita Salatut elämät -sarjasta. Mikko on nauhoittanut sarjasta muutamia jaksoja, mutta on epävarma tarvitaanko nauhoittamiseen ja esittämiseen erillinen lupa. Sen monimutkaiseen hakemiseen ja mahdolliseen maksamiseen koululla ei ole resursseja. Tulisiko Mikon hankkia lupa ohjelmien nauhoittamiseen, vai onko lupa hankittu hänen puolestaan?  Kerro myös koskeeko jokin tekijänoikeuden rajoitus (poikkeus) teosten esittämistä opetuksessa.

Opettajilla on tapana nauhoittaa opetuskäyttöön televisio-ohjelmia ja säilyttää niitä opettajanhuoneessa kasetteina ja DVD-levyinä. Osa tallenteista on todella vanhoja. Onko opetuskäyttöön nauhoitettujen ohjelmien säilytysaikaa rajoitettu? Joukossa on myös joitakin kokoillan elokuvia. Onko kokoillan elokuvien esittämiseen valmiiksi lupa, ja jos ei ole, mistä sen saa?

Mikko on löytänyt YouTubesta joitakin hyviä harrastelijavideoita, joita hän haluaisi esittää oppilaille videotykin kautta. Voiko Mikko esittää Youtubesta videoita ilman erillistä lupaa? Jos lupa tarvitaan, kuka sen voi antaa?

Vastaus

Elokuvien esittäminen ja nauhoittaminen kuuluu tekijän yksinoikeuteen, joten tekijältä tarvitaan siihen lupa. Opetuksen yhteydessä on lain mukaan sallittua esittää teoksia ilman, että siihen tarvitsee hakea lupaa tai maksaa korvauksia. Tämä ei kuitenkaan koske elokuvateoksia, joten niiden osalta lupa tarvitaan. Tekijänoikeudellisesti elokuvateoksia ovat kaikki liikkuvaa kuvaa ja ääntä sisältävät teokset, olivatpa ne lyhyitä televisiomainoksia tai kokoillan elokuvia.

Teosten käytön helpottamiseksi on opetusta varten kaksi sopimuslisenssiä: sopimuslisenssi valokopioinnista ja sopimuslisenssi opetusnauhoituksesta. Molempien osalta opetus- ja kulttuuriministeriö on sopinut koulujen puolesta tekijöitä edustavan järjestön kanssa luvan teosten käyttämiseen opetuksessa. Opetusnauhoituksesta ministeriö on sopinut sekä Kopioston että Tuotoksen kanssa samansisältöisen luvan, joiden ehtoja noudattaen kouluissa voidaan nauhoittaa televisio-ohjelmia opetusta varten. Sopimukseen kuuluvia ohjelmia voi nauhoittaa opetuskäyttöön ilman korvaus- tai ilmoitusvelvollisuutta. Kaikki kanavat tai ohjelmatyypit eivät kuitenkaan kuulu sopimukseen.

Sopimukseen kuuluvat kanavat ovat YLE TV1, YLE TV2, MTV3, YLE Teema ja FST5. Ohjelmatyypeistä luvan ulkopuolella ovat ulkomaiset jatkuvajuoniset sarjat, kaikki mainokset sekä ulkomaiset ja kotimaiset elokuvateatteri- tai tallennelevitykseen tarkoitetut elokuvat. Näiden ohjelmien tallentamiseen tarvitaan erillinen lupa, mutta sekin lupa on useimmissa tapauksissa saatavissa elokuvan tuottajia edustavan järjestön kautta. Edellä mainituilta kanavilta lähetetyt kotimaiset sarjat kuuluvat lupaan.

Mikon tarvitsema Salatut elämät -sarja, joka lähetetään MTV3:lta, on siis lupaan kuuluva, joten hänen ei tarvitse hankkia enää uutta lupaa sarjan nauhoittamiseen ja esittämiseen opetuksessa. Luvan ehtoihin kuuluu, että nauhoitettuja ohjelmia voi säilyttää ja käyttää kahden vuoden ajan lähetysajankohdasta. Opetusohjelmia voi kuitenkin säilyttää ja käyttää ilman aikarajaa niin kauan kuin ne ovat asiasisällöltään ajantasaisia.

YouTubesta tallentaminen ei kuulu ministeriön sopimaan lupaan. Tekijänoikeudellisessa mielessä kaikki YouTubessa olevat videot ovat elokuvateoksia ja koska tekijänoikeuden rajoitus teosten vapaasta esittämisestä opetuksessa ei niitä koske, tarvitaan kaikkien sopimuslisenssin ulkopuolelle jäävien elokuvateosten esittämiseen lupa. Elokuvateoksien on katsottu tarvitsevan muita teoksia suurempaa suojaa, mutta tämän osalta lain voidaan sanoa olevan jäljessä, sillä se ei erottele teatteri- tai tallennelevitykseen tarkoitettuja kokoillan elokuvia muista elokuvateoksista samalla tavalla kuin sopimuslisenssi erottelee.

Aktiivisilta YouTuben käyttäjiltä saa luvan yleensä helposti kysymällä sähköpostilla. Joitakin elokuvateoksia on laitettu levitykseen vapaalla lisenssillä ja niitä voi useimmiten esittää vapaasti. Vapaisiin lisensseihin kuuluu, että ne antavat käyttäjälle tekijänoikeuslakia laajemmat oikeudet käyttää teosta. Nämä laajemmat käyttöoikeudet on aina kirjattu lisenssiin. Täysin rajatonta käyttöoikeutta eivät vapaatkaan lisenssit yleensä anna.

Linkkejä esityslupia tarjoaviin tahoihin: http://iprinfo.com/page.php?page_id=372
Linkkejä vapaisiin aineistoihin: http://iprinfo.com/page.php?page_id=394

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti