27.9.2010

Vastaus tehtävään 1C: Nettisivujen karikot

Tätä kysyttiin

Sonja opettaa ATK-kurssilla nettisivujen tekemistä. Koulu on antanut oppilaiden käyttöön palvelintilaa, jossa he voivat julkaista tekemänsä nettisivut. Oppilaat voivat käyttää palvelinta itsenäisesti jo ennen kurssia, eikä Sonja pysty valvomaan ennakkoon mitä oppilaat lopulta julkaisevat sivuillaan. Hän oli antanut ohjeet siitä, ettei muilta nettisivuilta saa ottaa kuvia ilman lupaa omille sivuille, mutta oppilaat käyttävät ohjeista huolimatta muualta otettuja sarjakuvastrippejä, piirrettyjä kuvia ja valokuvia.

Sonja haluaa varmistuksen, että hän tai koulu ei joudu vastuuseen tekijänoikeuden loukkauksesta, jos sivuilla on luvatta muiden teoksia. Hän kysyy sinulta, eikö muiden tekemiä kuvia voi käyttää omilla sivuilla silloinkaan kun sivut eivät ole kaupallisia. Kerro suojattujen aineistojen käytön pääsääntö, ja voit mainita muutamia poikkeuksia. Tekijänoikeuslain 20 §:n mukaan julkistettua teoskappaletta saa näyttää julkisesti. Soveltuuko 20 §:n antama oikeus teoskappaleen näyttämiseen myös internetissä? Laki tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisesta antaa tallennuspalvelun ylläpitäjälle vastuuvapauden. Miten koulun tulee toimia, jotta se ei joudu vastuuseen luvattoman aineiston käytöstä oppilaiden sivuilla, kun sivut ovat koulun palvelimella?

Vastaus

Tekijänoikeuslain mukaan teoksen tekijällä on yksinoikeus määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Teoksen liittäminen nettisivuille vaatii kopion tekemisen teoksesta ja koska nettisivut ovat aina julkisia, sivuilla olevat teokset ovat aina saatettuna yleisön saataviin. Teosten käyttäminen nettisivuilla tarvitsee tekijältä luvan. Pääsääntöön on kuitenkin olemassa poikkeuksia. Julkaistusta teoksesta voi hyvän tavan mukaan ottaa lainauksia ja tämä sitaattioikeus on voimassa myös netissä. Oikeus kopioida yksityiseen käyttöön ei auta nettisivun tekijää, sillä internetissä tapahtuva yleisölle välittäminen ei ole yksityistä käyttöä edes silloin kun sivuilla ei ole kaupallista tarkoitusta tai niiden olemassaolosta tietää vain pieni kaveriporukka. Tekijänoikeuslain 20 § sisältää poikkeuksen yleisön saataviin saattamiseen: tekijän luvalla luovutettua teoskappaletta saa näyttää julkisesti. Näyttäminen on teoskappaleen esillä pitämistä ilman apuvälinettä, mitä tapahtuu esimerkiksi taidegallerioissa. Internetissä tapahtuva teoksen käyttäminen ei ole näyttämistä vaan välittämistä, joten 20 §:n poikkeus ei sovellu nettiin.

Koulun vastuu oppilaiden nettisivuista ei ole aivan yksiselitteinen ja sitä varten on syytä tuntea riskit. Nettisivutilan tarjoaja on osallisena teosten yleisön saataviin saattamiseen, kun se tapahtuu tarjoajan palvelimilta. Käytännössä palveluntarjoaja ei voi valvoa jokaista sivua luvattomien teosten varalta, joten laki tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisesta (sähkökauppalaki) antaa palveluntarjoajalle vastuuvapauden tekijänoikeuden loukkauksista, kun palveluntarjoaja toimii tietyllä tavalla. Laki edellyttää että tallennuspalvelu on järjestetty siten, että palveluntarjoaja ei voi valvoa ennakolta palveluun tallennettua tietoa. Toinen edellytys on että mikäli oikeudenomistaja huomauttaa palveluntarjoajan palvelimilla olevasta luvattomasta aineistosta, tulee palveluntarjoajan estää luvattomaan aineistoon pääsy. Periaatteessa koulu voisi toimia samanlaisena palveluntarjoajana. Oppilaiden mahdollisuus nettisivujen käyttöön tulee järjestää ilman ennakkovalvontaa esimerkiksi niin, että oppilaat voivat omin päin lähettää sivustonsa palvelimelle. Vastuuvapautta ei tule, mikäli koulu tekee edes satunnaista ennakkovalvontaa. Silloin koulun tulee valvoa ennakolta kaikki palvelimelle tulevat aineistot ja vastata niistä tekijänoikeutta loukkaavista aineistoista, jotka valvonnasta huolimatta pääsevät palvelimelle. Tiettävästi Suomessa ei ole oikeuskäytäntöä, jossa koulu olisi vedonnut sähkökauppalain vastuuvapauteen, eikä lakia ole alun perin tarkoitettu koulujen suojaksi, joten vastuuvapauteen luottaminen ei ole vielä täysin riskitöntä.

Miten kouluissa käytännössä toimitaan? Annetaanko oppilaille vapaat kädet laittaa koulun tarjoamille nettisivuille mitä vain, vai valvotaanko sivuja ennakolta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti